Aletheia – Katja Petrovec, s.p.

aletheia-logo

Ustrezna prehrana starostnika in priprava medicinsko predpisanih diet

🗓️ 27. 10. 2022 | 13.00–15.15

📍 spletna izvedba – zoom

Izobraževanje je namenjeno organizatorjem prehrane, izvajalcem zdravstveno-higienskega režima in kuharskemu osebju v domovih za starejše.
Ustrezna prehrana starostnika in priprava medicinsko predpisanih diet

Opis izobraževanja

Po 65. letu starosti postane posameznik bistveno bolj dovzeten za nastanek različnih akutnih in kroničnih bolezni. Z leti se namreč povečuje izguba mišične in kostne mase, kopiči se telesna maščoba, poveča se intoleranca na glukozo, upočasni se metabolizem, izločanje prebavnih sokov in absorpcija hranil iz prebavne cevi. Na prebavo prav tako vplivajo tudi številna zdravila. 

Ocene stanja podhranjenosti kažejo, da je kar 60 % starejših od 65 let neprimerno prehranjenih. V domovih za starejše je zato nujno skrbno načrtovanje in zagotavljanje ustrezne prehrane starostnika – na spletnem predavanju se bomo tako osredotočili na prehrano za zdravo staranje, ključne prehranske primanjkljaje in spoznali prehranske zahteve pri izvajanju različnih medicinsko predpisanih diet. Govorili bomo tudi o prehranskih dopolnilih in oralnih prehranskih dodatkih ter prehrani pri motnjah požiranja.

Program

1. Prehrana za zdravo staranje in ključni prehranski primanjkljaji starostnika (beljakovine, vitamin D, železo ipd.),

2. varna priprava hrane: uporaba ustreznih surovin (kvaliteta, alergeni),

3. prehranske zahteve pri izvajanju različnih diet (sladkorna dieta, redukcijska oz. balastna dieta, intolerance, alergije, celiakija, rak ipd.),

4. uvedba oralnih prehranskih dodatkov in sondne hrane (kdaj, kaj in koliko),

5. prehrana pri motnjah požiranja – disfagija.

Izvajalec

Doc. dr. Evgen BENEDIK

Klinični dietetik na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, predavatelj za področje prehrane ter mentor podiplomskim študentom na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. 2016 je ustanovil Inštitut za prehransko programiranje, od leta 2017 je tudi član Evropskega združenja za pediatrično gastroenerologijo, hepatologijo in prehrano.

Objavil je več kot 40 strokovnih in znanstvenih člankov, med njegova raziskovalna dela sodi tudi študij vpliva prehrane človeka v prvih 8000 dneh življenja na dolgoživost, pojav debelosti, sladkorne bolezni, srčno-žilnih ter drugih bolezni.

Kotizacija

Kotizacija za udeležbo je 100 in vključuje gradivo v elektronski obliki. Drugemu in vsakemu naslednjemu udeležencu iz istega zavoda priznamo 10-% popust.

Prijavnica

"*" indicates required fields

Kontaktna oseba
Elektronski naslov*
Katero izobraževanje vas zanima?
Izberite izobraževanje iz stalne ponudbe ali izobraževanje po meri:*
Privolitev*
Privolim, da Aletheia, Katja Petrovec s. p. kot upravljavec zbira in uporablja zgoraj navedeni e-naslov/e-naslove, ime in priimek ter naziv organizacije za obveščanje o potencialno relevantnih izobraževalnih dogodkih v organizaciji Aletheie. Zgoraj navedeni podatki se hranijo in uporabljajo do preklica, vendar ne več kot 10 let od privolitve. Zunanji uporabnik vaših podatkov je zgolj ponudnik storitev e-poštnega marketinga (pogodbeni obdelovalec), izjemoma je lahko zunanji uporabnik tudi tisti, ki bi za to imel izrecno zakonsko podlago. Avtomatizirano odločanje in profiliranje se ne izvaja. Privolitev lahko kadarkoli prekličete po e-pošti ali na drug pisen način, ne da bi to vplivalo na obdelavo podatkov do preklica. V skladu s Splošno uredbo (EU) o varstvu podatkov imate tudi pravico do seznanitve z lastnimi osebnimi podatki in pravico do popravka, omejitve obdelave, ugovora, izbrisa in prenosljivosti vaših podatkov ter možnost prijave morebitne kršitve pri Informacijskem pooblaščencu.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.