Aletheia – Katja Petrovec, s.p.

aletheia-logo

Ustrezna prehrana starostnika in priprava medicinsko predpisanih diet

🗓️ 30. maj 2024 | 13.30–16.30

📍 spletna izvedba – zoom

Izobraževanje je namenjeno organizatorjem prehrane, izvajalcem zdravstveno-higienskega režima in kuharskemu osebju v domovih za starejše.
Ustrezna prehrana starostnika in priprava medicinsko predpisanih diet

Opis izobraževanja

Po 65. letu starosti postane posameznik bistveno bolj dovzeten za nastanek različnih akutnih in kroničnih bolezni. Z leti se namreč povečuje izguba mišične in kostne mase, kopiči se telesna maščoba, poveča se intoleranca na glukozo, upočasni se metabolizem, izločanje prebavnih sokov in absorpcija hranil iz prebavne cevi. Na prebavo prav tako vplivajo tudi številna zdravila. 

Ocene stanja podhranjenosti kažejo, da je kar 60 % starejših od 65 let neprimerno prehranjenih. V domovih za starejše je zato nujno skrbno načrtovanje in zagotavljanje ustrezne prehrane starostnika – na spletnem predavanju se bomo tako osredotočili na prehrano za zdravo staranje, ključne prehranske primanjkljaje in spoznali prehranske zahteve pri izvajanju različnih medicinsko predpisanih diet. Govorili bomo tudi o prehranskih dopolnilih in oralnih prehranskih dodatkih ter prehrani pri motnjah požiranja.

Program

1. Prehrana za zdravo staranje in ključni prehranski primanjkljaji starostnika (beljakovine, vitamin D, železo ipd.),

2. prehranska obravnava starostnika (presejalna orodja za ugotavljanje podhranjenosti),

3. prehranske zahteve pri izvajanju različnih diet (sladkorna dieta, redukcijska oz. balastna dieta, intolerance, alergije, celiakija, rak ipd.),

4. uvedba oralnih prehranskih dodatkov in sondne hrane (kdaj, kaj in koliko),

5. prehrana pri motnjah požiranja – disfagija.

Izvajalec

Doc. dr. Evgen BENEDIK

Klinični dietetik na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, predavatelj za področje prehrane ter mentor podiplomskim študentom na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Je ustanovitelj in lastnik Inštituta za prehransko programiranje in ima bogate izkušnje na področju prehranskega svetovanja. Je tudi aktiven član različnih uglednih domačih in tujih strokovnih in znanstvenih združenj. Zavzema se za ustrezno prehrano starejših v socialno varstvenih zavodih, je tudi član društva Srebrna nit  združenje za dostojno starost.

Kotizacija

Kotizacija za udeležbo je 160 € + DDV in vključuje gradivo v elektronski obliki. Drugemu in vsakemu naslednjemu udeležencu iz istega zavoda priznamo 20-% popust.

Prijavnica

"*" indicates required fields

Na katero izobraževanje se prijavljate?*

Zavezanec za DDV?*
E-naslov*

Privolitev*
Privolim, da Aletheia, Katja Petrovec s. p. kot upravljavec zbira in uporablja zgoraj navedeni e-naslov/e-naslove, ime in priimek ter naziv organizacije za obveščanje o potencialno relevantnih izobraževalnih dogodkih v organizaciji Aletheie. Zgoraj navedeni podatki se hranijo in uporabljajo do preklica, vendar ne več kot 10 let od privolitve. Zunanji uporabnik vaših podatkov je zgolj ponudnik storitev e-poštnega marketinga (pogodbeni obdelovalec), izjemoma je lahko zunanji uporabnik tudi tisti, ki bi za to imel izrecno zakonsko podlago. Avtomatizirano odločanje in profiliranje se ne izvaja. Privolitev lahko kadarkoli prekličete po e-pošti ali na drug pisen način, ne da bi to vplivalo na obdelavo podatkov do preklica. V skladu s Splošno uredbo (EU) o varstvu podatkov imate tudi pravico do seznanitve z lastnimi osebnimi podatki in pravico do popravka, omejitve obdelave, ugovora, izbrisa in prenosljivosti vaših podatkov ter možnost prijave morebitne kršitve pri Informacijskem pooblaščencu.
Vaša izbira ne bo vplivala na izvedbo dogodkov.

Kotizacijo nakažite na račun:
Aletheia, Katja Petrovec s.p., Viška cesta 6, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 6100 0002 7125 718
ID za DDV: SI86475673
Matična številka: 9128263000

Splošni pogoji:
Prijave in odjave

Prijave na posamezen izobraževalni dogodek sprejemamo pisno, preko spletnega obrazca, po pošti, e-pošti, izjemoma tudi po telefonu, najkasneje tri delovne dni pred dogodkom. Prijava preko spletnega obrazca je potrjena, ko prejmete potrditveno e-poštno sporočilo. Skrajni rok za morebitno odjavo je tri delovne dni pred dogodkom. Če se boste odjavili dva delovna dneva pred dogodkom, vam bomo zaračunali manipulativne stroške v višini 30 % kotizacije, pri kasnejši odjavi ali v primeru, da odjave niste poslali, pa polno kotizacijo. Kotizacijo poravnate na podlagi po seminarju izdanega računa, za proračunske uporabnike je ta v e-obliki, s 30-dnevno valuto.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.