30. maj 2024 | 13.30–16.30
📍 spletna izvedba – zoom
Po 65. letu starosti postane posameznik bistveno bolj dovzeten za nastanek različnih akutnih in kroničnih bolezni. Z leti se namreč povečuje izguba mišične in kostne mase, kopiči se telesna maščoba, poveča se intoleranca na glukozo, upočasni se metabolizem, izločanje prebavnih sokov in absorpcija hranil iz prebavne cevi. Na prebavo prav tako vplivajo tudi številna zdravila.
Ocene stanja podhranjenosti kažejo, da je kar 60 % starejših od 65 let neprimerno prehranjenih. V domovih za starejše je zato nujno skrbno načrtovanje in zagotavljanje ustrezne prehrane starostnika – na spletnem predavanju se bomo tako osredotočili na prehrano za zdravo staranje, ključne prehranske primanjkljaje in spoznali prehranske zahteve pri izvajanju različnih medicinsko predpisanih diet. Govorili bomo tudi o prehranskih dopolnilih in oralnih prehranskih dodatkih ter prehrani pri motnjah požiranja.
1. Prehrana za zdravo staranje in ključni prehranski primanjkljaji starostnika (beljakovine, vitamin D, železo ipd.),
2. prehranska obravnava starostnika (presejalna orodja za ugotavljanje podhranjenosti),
3. prehranske zahteve pri izvajanju različnih diet (sladkorna dieta, redukcijska oz. balastna dieta, intolerance, alergije, celiakija, rak ipd.),
4. uvedba oralnih prehranskih dodatkov in sondne hrane (kdaj, kaj in koliko),
5. prehrana pri motnjah požiranja – disfagija.
Doc. dr. Evgen BENEDIK
Klinični dietetik na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, predavatelj za področje prehrane ter mentor podiplomskim študentom na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.
Je ustanovitelj in lastnik Inštituta za prehransko programiranje in ima bogate izkušnje na področju prehranskega svetovanja. Je tudi aktiven član različnih uglednih domačih in tujih strokovnih in znanstvenih združenj. Zavzema se za ustrezno prehrano starejših v socialno varstvenih zavodih, je tudi član društva Srebrna nit – združenje za dostojno starost.
Kotizacija za udeležbo je 160 € + DDV in vključuje gradivo v elektronski obliki. Drugemu in vsakemu naslednjemu udeležencu iz istega zavoda priznamo 20-% popust.
"*" indicates required fields