vse, ki se tekmovalno ali rekreativno ukvarjate s tekom, vabimo na predavanje

REGENERACIJA PO TELESNI OBREMENITVI

z Boštjanom Novakom


sreda, 14. oktober 2020, 17.00–18.30
Hotel NOX, Celovška cesta 469, Ljubljana

Boštjan NOVAK, nacionalni trener za gorske teke. Med leti 1994 in 2005 je nastopil na osmih svetovnih in osmih evropskih prvenstvih v gorskem teku, dvakrat osvojil naslov državnega prvaka in tri naslove pokalnega prvaka Slovenije v gorskih tekih. Že 16 let vodi svoj klub, kjer je kot trener pripeljal mnogo tekačev do uspehov in zmag, tako v stadionskih kot tudi izven-stadionskih disciplinah. Je predavatelj z bogatimi tekmovalnimi in trenerskimi izkušnjami.  

Regeneracija je za športnika izjemno pomemben del treninga. Predstavlja pomembno točko, ki vodi do napredka, kljub temu pa ji mnogi ne posvečajo dovolj pozornosti in časa. Ob treningih naše telo prenaša velike obremenitve, zato je ravno tako kot dober trening pomembno tudi učinkovito okrevanje po naporu.
Poznamo mnogo strategij, ki naj bi pripomogle k uspešnem okrevanju, vendar njihovo izvajanje ni nujno recept za napredek (pogosto športnik ne napreduje in izgoreva). Veliko je nasvetov, ki se v teoriji slišijo še kako smiselni, ko pa jih pomaknemo na praktični nivo, postane vse skupaj precej bolj zapleteno. V tem primeru igrajo veliko vlogo izkušnje.
Na predavanju nam bo Boštjan Novak predstavil svoja spoznanja in svetoval, kako do boljše regeneracije.

PROGRAM

– značilnosti treninga vzdržljivostnih tekaških disciplin;
– pomen regeneracije (obnove organizma) v trenažnem procesu;
– kontroverznost (dvoličnost) strategij za hitrejše okrevanje (prehranske strategije, ledene kopeli …);
– ključni vpliv živčnega sistema na regeneracijo (simpatični in parasimpatični živčni sistem, polivagalna teorija; kaj pospešuje in kaj zavira regeneracijo; kako »intenzivno« počivati (in intenzivno trenirati);
– regeneracija kot mejnik med napredkom in izgorevanjem;
– osebna spoznanja – praktični napotki.

INFORMACIJE IN PRIJAVE

Kotizacija za udeleženca je 30 €.

Prijava