organizatorje prehrane, dietne kuharje in kuharje v zdravstvenih zavodih in domovih za starejše vabimo na delavnico

PRIPRAVA HRANE SPREMENJENE KONSISTENCE


sreda, 24. maj 2017, 15.30–19.00
Central Hotel, Miklošičeva 9, Ljubljana

V svetu poteka močna iniciativa za internacionalno poenotenje poimenovanja in vsebine disfagičnih diet, tj. diet za posameznike z motnjami požiranja, v katero stopajo vse največje države sveta. Tudi v Sloveniji nimamo enotnega poimenovanja in enotne vsebine diet spremenjene konsistence, zato bomo v prvem delu potegnili vzporednice med v sedanji praksi poznanimi dietami spremenjene konsistence (tekoča, miksana, pasirana, lahka in običajna) in internacionalnimi disfagičnimi dietami. Predstavili bomo namen skrbne priprave jedi in ključna sporočila priporočil za prehransko obravnavo posameznikov z motnjami požiranja.
Odgovorili bomo tudi na številna vprašanja, npr. katera hrana je nevarna, ali potrebujemo za pripravo hrane posebno opremo, ali je nujno, da vse zdravstvene ustanove uporabljajo vseh sedem stopenj ipd.
Po uvodnem teoretičnem predavanju bomo na kuharski delavnici pripravljali različne jedi, primerne za posameznike z disfagijo, pokazali, kako ohranimo barvo živil in se poučili o uporabi in vplivu zelišč in dišavnic.
V zadnjem delu bomo teoretično in praktično (na pripravljenih jedeh) predstavili, kako se opravi enostavne mednarodno veljavne teste za razvrstitev hrane in pijače v posamezno stopnjo diet za ljudi z motnjo požiranja. Za razvrščanje hrane bomo prikazali teste z vilicami, žlico, palčkami in prsti, za razvrščanje pijač pa test z 10-ml brizgalko in štoparico.

PREDAVATELJICE

Dr. Irena SEDEJ, univ. dipl. inž. živil., je klinična dietetičarka s 15-letnimi kliničnimi in raziskovalnimi izkušnjami v zdravstvu. Izkušnje pri prehranski obravnavi bolnikov zelo različnih bolezenskih stanj je pridobila v Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer je zaposlena kot prehranska svetovalka in predsednica Prehranskega tima. Od leta 2014 je mentorica študentom dietetike. Aktivno je vključena v klinične raziskave bolnikov s sladkorno boleznijo in bolnikov z motnjami požiranja.
Slavica SMRDEL je kuharska mojstrica in mojstrica slaščičarstva, ki ostaja zvesta tradiciji in v ospredje postavlja kuhinjo s sezonskimi in lokalnimi osnovami. Že več kot 20 let vodi različne kuharske delavnice in je kot kuharska mojstrica dobila številna zlata priznanja. Je tudi avtorica dveh kuharskih knjig, Jedi naših starih mam in Navdih.  S svojimi jedmi nas razveseljuje kot vodja kuhinje v hotelu Central v Ljubljani.
Katja ROŽMAN, dipl. dietetičarka, je magistrska študentka dietetike z izkušnjami s področja klinične dietetike in priprave individualnih prehranskih načrtov.

PROGRAM 

Dr. Irena Sedej
Namen prehranske podpore posameznikov z motnjami požiranja
Ključna sporočila mednarodnih priporočil za prehransko obravnavo disfagije
Predstavitev internacionalnih diet za posameznike z motnjami požiranja
Pogosta vprašanja

Slavica Smrdel
Kuharska delavnica: grahova pire juha, priprava stročnic in žitaric, porova pire juha, čičerikin pire s špinačo, zeljnata juha z dodatkom mesa, zeljnati pire z mesom
Kako ohranimo barve pri pripravi razne zelenjave, zelenjavnih pirejev (grah, korenje, mešana zelenjava, …)
Kdaj dodajamo dišavnice in zelišča in kako vplivajo na naše zdravje
Uporaba želatine v kuhanih malinah in jabolčni čežani.

Katja Rožman
Metode za preskušanje pijač in tekoče hrane
Metode za preskušanje hrane

INFORMACIJE IN PRIJAVE

Kotizacija za udeleženca je 130 € neto (158,60€ z 22-% DDV) in vključuje predavanje in sodelovanje na kuharski delavnici.

Prijava