28. november 2024 | 13.30–16.40
📍 spletna izvedba – zoom
Izobraževanje je namenjeno prehranskemu osebju, negovalcem, terapevtom, asistentom pri hranjenju, medicinskim sestram, zdravstvenikom.
Zbornica – Zveza je izobraževanju dodelila 4 licenčne točke.
Disfagija oz. motnje požiranja se pojavljajo kot posledica ali spremljajoče stanje pri možganskih kapeh, poškodbah glave, nevrodegenerativnih boleznih, spremembah in operacijah v ORL področju ali pa zgolj kot posledica staranja. Ob nezadostnem prepoznavanju motenj požiranja ali ob našem napačnem ravnanju lahko te vodijo v dodatne zaplete, povezane s podhranjenostjo, dehidracijo ter smrtnostjo. Med ključne intervencije pri osebah z disfagijo štejemo pravočasno prepoznavanje težav, hranjenje z ustrezno konsistenco hrane, zagotavljanje zadostne prehranjenosti bolnika, zagotavljanje primernega položaja za hranjenje ter tempa hranjenja.
Udeleženci bodo na izobraževanju o motnjah požiranja pri starejših usvojili osnovno znanje o motnjah požiranja, spoznali načine ugotavljanja motenj požiranja, spoznali prednosti in slabosti različnih konsistenc hrane in se naučili načel varnega hranjenja ter pitja.
Doc. dr. Evgen Benedik (60 min)
1. Prehrana pri motnjah požiranja
2. Uvedba oralnih prehranskih dodatkov in sondne hrane (kdaj, kaj in koliko)
Tina Pogorelčnik (120 min)
1. PREDAVANJE: Vse o disfagiji; Vzroki in posledice motenj požiranja, pomen ustrezne ustne nege, tehnike ukrepanja v primeru motenj požiranja (prilagoditvene tehnike za vsakdanjo prakso).
2. DELAVNICA: Ogled videoposnetka (ne)ustrezne tehnike hranjenja ter skupinska diskusija na temo prilagoditvenih tehnik v vsakdanji praksi.
3. PREDAVANJE: Celotna shema in Testne metode Mednarodne iniciative za standardizacijo diet pri disfagiji (www.iddsi.com); Razlikovanje med različnimi konsistencami, teksturami in velikostmi koščkov hrane, ki so primerni ali manj primerni za osebe z motnjami požiranja.
4. DELAVNICA: Testne metode Mednarodne iniciative za standardizacijo diet pri disfagiji – razvrščanje primerov hrane z jedilnika: Udeleženci na primerih hrane (slikovno in video gradivo) prepoznajo različne stopnje hrane po taksonomiji IDDSI; Diskusija na temo možnih prilagoditev/izboljšav pripravljene hrane za osebe z disfagijo.
Doc. dr. Evgen BENEDIK
Klinični dietetik na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, predavatelj za področje prehrane Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.
Je ustanovitelj in lastnik Inštituta za prehransko programiranje in ima bogate izkušnje na področju prehranskega svetovanja. Je tudi aktiven član različnih uglednih domačih in tujih strokovnih in znanstvenih združenj. Zavzema se za ustrezno prehrano starejših v socialno varstvenih zavodih, je tudi član društva Srebrna nit – združenje za dostojno starost.
tina pogorelčnik
Mag. prof. log. in surdoped., specialistka klinične logopedije. Med študijem na Univerzi v Ljubljani je študijski semester poglabljala na Thomas More College v Antwerpnu v Belgiji ter HU of Applied Sciences v Utrechtu na Nizozemskem. Podiplomski študij Motnje požiranja je v sodelovanju z Evropskim združenjem za motnje požiranja (ESSD) končala na Universitat Autonoma de Barcelona v Španiji. Zaposlena je na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana.
Kotizacija za udeležbo je 160 € + DDV in vključuje gradivo v elektronski obliki. Drugemu in vsakemu naslednjemu udeležencu iz istega zavoda priznamo 20-% popust.
"*" indicates required fields