Dr. Irena HREN, klinična dietetičarka s 17-letnimi kliničnimi in raziskovalnimi izkušnjami v zdravstvu. Zadnjih 10 let je zaposlena v Splošni bolnišnici Novo mesto, od leta 2014 je mentorica študentom in pripravnikom dietetike. Aktivno je sodelovala v nacionalnih in mednarodnih projektih na področju preventivnega zdravstvenega varstva odraslih bolnikov ter v kliničnih preizkušanjih bolnikov s sladkorno boleznijo. Ima preko 20 aktivnih udeležb na evropskih kongresih in strokovnih srečanjih. Je avtorica več kot 140 objav s področja humane prehrane v slovenskih in mednarodnih strokovnih publikacijah. Strokovnost, čut za delo z ljudmi in zanesljivost so vrline, zaradi katerih se ljudje radi zatečejo k njej po pomoč in nasvete.
Krepitev imunskega sistema je tek na dolge proge. Prehrana lahko podpira in ugodno vpliva na imunski sistem človeka, lahko pa ga ruši. Zato so priporočljiva tista hranila, ki zavirajo vnetje in imunost podpirajo. Trg ponuja različne rešitve in je preplavljen z informacijami o naravnih izvlečkih in kakovostnih dodatkih, dejstvo pa je, da se zdravje in dober imunski sistem gradi počasi in vsak dan.
Predavateljica bo razložila osnove varovalne prehrane s poudarki na ključnih hranilih, ki pripomorejo h krepitvi imunskega sistema, opozorila bo na medsebojno delovanje sestavin, na vpliv črevesne mikroflore na odpornost ter predstavila vpliv končnih produktov lipoksidacije in glikacije na vnetne procese v telesu.
Po predavanju bo odgovorila tudi na vprašanja udeležencev.
PROGRAM
– Vloga prehrane v obdobju epidemije
– Dietni ukrepi za zmanjšanje stopnje vnetja in okrepitev imunosti
– Ključna hranila, na katera je treba biti še posebej pozoren
– Ali obstaja superhrana in čudežna protivnetna zdravila
– Kaj so bioaktivne snovi
– Medsebojno (sinergistično) delovanje sestavin hrane
– Dodajanje vitaminov in mineralov – nujno?
– Kaj je to glikacija in lipoksidacija končnih produktov in kakšno vlogo ima pri nastanku vnetnih mediatorjev
– Črevesna mikroflora in odpornost
– Najpogostejše pasti pri načrtovanju prehrane
INFORMACIJE IN PRIJAVE
Kotizacija za udeleženca je 30 € z vključenim DDV.