USTREZNA PREHRANA STAROSTNIKA IN PRIPRAVA MEDICINSKO PREDPISANIH DIET


SPLETNA IZVEDBA ZOOM


Izobraževanje je namenjeno organizatorjem prehrane, izvajalcem zdravstveno-higienskega režima in kuharskemu osebju v domovih za starejše.

Po 65. letu starosti postane posameznik bistveno bolj dovzeten za nastanek različnih akutnih in kroničnih bolezni. Z leti se namreč povečuje izguba mišične in kostne mase, kopiči se telesna maščoba, poveča se intoleranca na glukozo, upočasni se metabolizem, izločanje prebavnih sokov in absorpcija hranil iz prebavne cevi. Na prebavo prav tako vplivajo tudi številna zdravila. 
Ocene stanja podhranjenosti kažejo, da je kar 60 % starejših od 65 let neprimerno prehranjenih. V domovih za starejše je zato nujno skrbno načrtovanje in zagotavljanje ustrezne prehrane starostnika – na spletnem predavanju se bomo tako osredotočili na prehrano za zdravo staranje, ključne prehranske primanjkljaje in spoznali prehranske zahteve pri izvajanju različnih medicinsko predpisanih diet. Govorili bomo tudi o prehranskih dopolnilih in oralnih prehranskih dodatkih ter prehrani pri motnjah požiranja.

 PROGRAM

I. Prehrana za zdravo staranje in ključni prehranski primanjkljaji starostnika (beljakovine, vitamin D, železo ipd.),
II. varna priprava hrane: uporaba ustreznih surovin (kvaliteta, alergeni),
III. prehranske zahteve pri izvajanju različnih diet (sladkorna dieta, redukcijska oz. balastna dieta, intolerance, alergije, celiakija, rak ipd.),
IV. uvedba oralnih prehranskih dodatkov in sondne hrane (kdaj, kaj in koliko),
V. prehrana pri motnjah požiranja – disfagija.

 PREDAVATELJ

Doc. dr. Evgen BENEDIK je univ. dipl. inženir živilske tehnologije. Delno je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana kot klinični dietetik in delno na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani kot predavatelj klinične prehrane in dietetike. Je ustanovitelj in lastnik Inštituta za prehransko programiranje in ima bogate izkušnje na področju prehranskega svetovanja. Je tudi aktiven član različnih uglednih domačih in tujih strokovnih in znanstvenih združenj. Zavzema se za ustrezno prehrano starejših v socialno varstvenih zavodih, je tudi član društva Srebrna nit združenje za dostojno starost.

INFORMACIJE IN PRIJAVE

Kotizacija za udeleženca je 150 € + DDV in vključuje gradivo v elektronski obliki. Drugemu in vsakemu naslednjemu udeležencu iz istega zavoda priznamo 20 % popusta.
Prijava