vodje šolske prehrane in kuharje v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah vabimo na spletni seminar
ORGANIZACIJA DELA V ŠOLSKI KUHINJI
Razdelitev dela in nalog
Načrtovanje
Nabava, skladiščenje in nadzor
Upravljanje z odpadki
četrtek,11. november 2021, 10.00–12.00
SPLETNI SEMINAR
PREDAVATELJ
Branko PODMENIK – mentor mnogim mladim kuharjem in učencem, dobitnik številnih priznanj na tekmovanjih doma in tujini, posamično in kot član slovenske kuharske reprezentance. Svoje znanje je delil mnogim šolam, ki so se odločile za projekt »šolski vrt« in spodbujal mlade k uporabi lokalnega sadja in zelenjave. Zasnoval je in do leta 2019 tudi vodil Pivnico Union, ki je ena izmed uspešnejših gostinskih zgodb v slovenskem prostoru. Svetuje in pomaga pri začetni vzpostavitvi in organizaciji številnim gostinskim lokalom po Sloveniji.
PROGRAM
Organizacija dela v šolski kuhinji
– Razdelitev dela in nalog
– Kakšne so naloge pomočnika v kuhinji, kuharja, vodje kuhinje in organizatorja prehrane
– Zakaj je pomembno, da vsak pozna svoje naloge in tudi naloge vseh ostalih zaposlenih v kuhinji
– Razmejitev dela med vodjo kuhinje in organizatorjem prehrane
– Potek dela
– Kaj vse vpliva na dobro delovno klimo oziroma kako jo ustvarimo
– Zakaj je aktivno sodelovanje zaposlenih pri sestavljanju novih jedilnikov pomembno
– Zakaj je komunikacija vseh deležnikov v procesu organizacije in priprave hrane pomembna in kako jo izboljšamo (zaposleni v kuhinji, organizator prehrane, otroci, starši)
– Uvajanje novih jedi, kako jih približati otrokom, vključevanje otrok v delo kuhinje
Načrtovanje dela v kuhinji
– Mise en place – kdo je odgovoren zanj in kako ga pripravimo
– Kako se z optimalnim jedilnikom in razporeditvijo nalog izognemo nabavi polizdelkov
– Spremljanje materialnega stroška kuhinje
Nabava, nadzor in skladiščenje
– Vzpostavitev HACCP obrazca za spremljanje nabave – zakaj?
– Načrtovanje nabave
– Izbira dobavitelja in zakaj je nujen nadzor nad dobavljenimi živili
– Lokalno, zeleno javno naročanje – kaj nam omogoča?
– Spremljanje cen in deklaracij
– Skladiščenje in označevanje živil, roki hrambe in nadzor
– Optimalne zaloge
Upravljanje z odpadki
– Spremljanje proizvajanja odpadkov pri pripravi hrane
– Zavržena pripravljena hrana, ki se vrne z mize
– Ozaveščanje vseh deležnikov v procesu prehrane (otroci in starši) v šolah in vrtcih o pomembnosti ravnanja z odpadki – »hrana ne sodi v smetnjak«
INFORMACIJE IN PRIJAVE
Kotizacija za udeleženca je 50 € neto (61 € z 22-% DDV).