vodje šolske prehrane in kuharje v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah vabimo na spletni seminar
ORGANIZACIJA DELA V ŠOLSKI KUHINJI
Razdelitev dela in nalog
Načrtovanje, nabava, skladiščenje
Upravljanje z odpadki
torek,13. april 2021, 14.00–15.30
PRESTAVLJENO NA SREDO, 14. APRILA 2021, 14.00–15.30!
SPLETNI SEMINAR
PREDAVATELJ
Branko PODMENIK – V začetku devetdesetih let je bil s sodelavci med pionirji uporabe svežih zelišč in lokalnih živil »s sosednjega hriba«, bil je mentor mnogim mladim kuharjem in učencem, je tudi dobitnik številnih priznanj na tekmovanjih doma in tujini, posamično in kot član slovenske kuharske reprezentance. Svoje znanje je delil mnogim šolam, ki so se odločile za projekt »šolski vrt« in spodbujal mlade k uporabi lokalnega sadja in zelenjave. Zasnoval je in do leta 2019 tudi vodil Pivnico Union, ki je ena izmed uspešnejših gostinskih zgodb v slovenskem prostoru. Svoje znanje uspešno posreduje na različnih kuharskih delavnicah in tovrstnih dogodkih. Opredeljuje ga preprost in enostaven kuharski slog.
PROGRAM
Organizacija dela v šolski kuhinji
– potek in razdelitev dela in nalog (prevzemanje vlog in odgovornosti)
– ustvarjanje pozitivne klime
– zakaj je aktivno sodelovanje zaposlenih v kuhinji pri kreiranju jedilnikov pomembno
– komunikacija vseh deležnikov v procesu organizacije in priprave hrane (zaposleni v kuhinji, vodja prehrane, otroci, starši)
– kako se z optimalnim jedilnikom in razporeditvijo nalog izognemo nabavi polizdelkov
– uporaba sodobnih tehnik priprave hrane in tehničnih pripomočkov
– spremljanje materialnega stroška kuhinje
Nabava, nadzor in skladiščenje
– vzpostavitev HACCP obrazca za spremljanje nabave – zakaj?
– spremljanje organoleptičnih lastnosti živil, evidentiranje nepravilnosti
– lokalno, zeleno javno naročanje – kaj nam omogoča?
– spremljanje cen, deklaracij
– skladiščenje in označevanje živil, roki hrambe
– optimalne zaloge
Upravljanje z odpadki
– spremljanje proizvajanja odpadkov pri pripravi hrane
– zavržena pripravljena hrana, ki se vrne z mize
– ozaveščanje vseh deležnikov v procesu prehrane (otroci in starši) v šolah in vrtcih o pomembnosti ravnanja z odpadki – »hrana ne sodi v smetnjak«
INFORMACIJE IN PRIJAVE
Kotizacija za udeleženca je 50 € neto (61 € z 22-% DDV).