23. 5. 2024 | 13.30–16.45
spletna izvedba – zoom
V prvem delu se bomo posvetili medicinsko predpisanim dietam in prehranskim zahtevam pri njihovem izvajanju ter se naučili pravilnega izračunavanja ogljikovih hidratov, maščob in fenilalanina v živilih.
V drugem delu bomo predstavili zagotavljanje varne hrane v šolskih prehranskih obratih. Osredotočili se bomo na sistem HACCP, ki je ključen pri preprečevanju tveganj za zdravje. Poudarili bomo pomen vodenja dokumentacije v skladu s tem sistemom, obravnavali bomo tudi alergene, ki so pomemben kemijski dejavnik tveganja, ter zakonodajne predpise, ki urejajo področje zagotavljanja varne hrane v šolskem okolju.
13.30–15.00 | doc. dr. EVGEN BENEDIK
OPTIMIZACIJA DIETNIH JEDILNIKOV
– Prehranske potrebe otrok v različnih obdobjih odraščanja
– Predstavitev medicinskega ozadja medicinsko predpisanih diet
– Prehranske zahteve pri izvajanju različnih diet
– Izračunavanje ogljikovih hidratov, maščob in fenilalanina v živilih (praktična e-delavnica)
15.15–16.45 | EVA GROHAR GROS
HACCP V ŠOLSKIH PREHRANSKIH OBRATIH
– Načela sistema HACCP
– Dejavniki tveganja v živilih in izzivi pri pripravi medicinsko predpisanih diet
– Razlaga pomena sistema HACCP na primeru
– Verifikacija in vodenje dokumentacije za sistem HACCP
– Prilagoditve sistema HACCP
doc. dr. Evgen BENEDIK
Univ. dipl. inž. živilske tehnologije, delno je zaposlen na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana kot klinični dietetik in delno na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani kot predavatelj klinične prehrane in dietetike. Je ustanovitelj in lastnik Inštituta za prehransko programiranje in ima bogate izkušnje na področju prehranskega svetovanja. Je tudi aktiven član različnih uglednih domačih in tujih strokovnih in znanstvenih združenj.
Eva grohar gros
Univ. dipl. inž. živilske tehnologije, kot predavateljica je zaposlena na Višji strokovni šoli BIC Ljubljana. Njena pedagoška področja so živilska kemija z analizo živil, zakonodaja, zagotavljanje kakovosti in nadzor, prehrana in dietetika ter medicinsko predpisane diete. Na BIC Ljubljana skrbi tudi za ustreznost deklaracij slaščičarskih in pekarskih proizvodov ter sodeluje z vodjo šolske prehrane pri postavitvi sistema HACCP, njegovih prilagoditvah in verifikacijah ter vodenju dokumentacije.
Kotizacija za udeleženca je 160 € + DDV. Drugemu in vsakemu naslednjemu udeležencu iz istega zavoda priznamo 20 % popusta.
Udeleženci prejmejo gradivo in potrdilo o udeležbi.
"*" indicates required fields