vodje šolske prehrane in kuharje v vrtcih in šolah vabimo na delavnico
KUHAMO ZA OTROKE – z začimbami do boljšega zdravja otrok; kako iz nezdravih jedi ustvariti bolj zdrave
torek, 20. februar 2018, 9.00–12.30
Osnovna šola Vič, Abramova ulica 26, Ljubljana
Otroci se vse bolj pogosto srečujejo z različnimi težavami. Trebuščki in črevesje so vse bolj občutljivi, koža, kot da ne mara več sonca in vedenje otrok narazumljivo. Kaj delamo narobe? Razvoj naših otrok je pod vplivom vse bolj onesnaženega okolja in živil, ki celo spodbujajo razvoj različnih bolezni.
Na kuharski delavnici vam bomo ponudili bolj zdrave različice jedi, ki so otrokom blizu in pogosto posegajo po njih, tako tudi čokoladni namaz, sadni jogurt in torto. Vse to so v osnovi »nezdrava« živila, a če jih pripravimo tako, kot je treba, zelo zdrava in hranljiva.
Strokovnjakinja Sabina Topolovec nam bo predstavila začimbe in njihov pomen za zdravje otrok. Naučili se bomo pravilne uporabe začimb in na podlagi konkretnih primerov pokazali, kako lahko s pomočjo začimb pripravimo hranjliv in uravnotežen obrok.
V drugem delu bomo s kuharsko mojstrico Slavico Smrdel med drugim govorili o možnostih, kako otrokom ponuditi več zelenjave, o pravilni pripravi stročnic in uporabi začimb pri vsakodnevni pripravi obrokov.
PREDAVATELJICI
Slavica SMRDEL je kuharska mojstrica in mojstrica slaščičarstva, ki ostaja zvesta tradiciji in v ospredje postavlja kuhinjo s sezonskimi in lokalnimi osnovami. Že več kot 20 let vodi različne kuharske delavnice in je kot kuharska mojstrica dobila številna zlata priznanja. Je tudi avtorica dveh kuharskih knjig, Jedi naših starih mam in Navdih. S svojimi jedmi nas razveseljuje kot vodja kuhinje v Central Hotelu v Ljubljani.
Sabina TOPOLOVEC je poznavalka začimb, soavtorica trilogije o začimbah Ščepec in knjige Zdravilna moč začimb za otroke, ki je tik pred izidom. Urednica elektronskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave in Zdravstvenih novic A.Vogla. Več let se že ukvarja z raziskovanjem vpliva narave in prehrane na človeka. Svoje znanje deli na različnih seminarjih in strokovnih srečanjih.
PROGRAM
Pripravili bomo naslednje jedi:
– lešnikovo-čokoladni namaz
– jogurt z okusom jabolčnega zavitka
– pire krompir z zelenjavo
– paradižnikova omaka
– polpeti iz stročnic
– polnovredna torta/pecivo brez moke in dodanega sladkorja
Skupina je omejena na 15 udeležencev.
INFORMACIJE IN PRIJAVE
Kotizacija za udeleženca je 130 € neto (158,60 € z 22-% DDV) invključuje predavanje in sodelovanje na kuharski delavnici.