v sodelovanju z Osnovno šolo Vič
vodje šolske prehrane in kuharje vabimo na delavnico

KUHAMO ZA OTROKE – SINERGIJA HRANIL


ponedeljek, 28. oktober 2019, 9.00–12.30
Osnovna šola Vič, Abramova ulica 26, Ljubljana

Kot velja za ljudi, velja tudi za hranila – skupaj zmoremo več. Iz tega izhaja koncept sinergije hranil, ki povzame optimalno kombiniranje živil ter njihovo medsebojno delovanje in dopolnjevanje. Namen je doseganje večjega pozitivnega učinka na zdravje posameznika, bodisi v procesu prebave, presnove ali pri absorpciji hranil. Ob tem ponovno izstopa osnovno načelo, da prehrana, ki je sestavljena iz osnovnih varovalnih živil, prinaša posamezniku več koristi za zdravje kot specifična prehranska dopolnila samostojno. Koncept sinergije lahko uporabimo pri načrtovanju glavnih obrokov in premostitvenih malic z upoštevanjem ustrezne izbire živil. Tako ob vsakem obroku zagotovimo priporočena razmerja med posameznimi hranili ter s tem izboljšamo procesa prebave in presnove.
Na predavanju bo predavateljica predstavila pomen, ki ga ima ustrezno pripravljen obrok predvsem na njegovo prebavo in absorpcijo hranil, ter specifične kombinacije hranil, ki potencialno spodbujajo bodisi njihovo absorpcijo bodisi delovanje.

 PREDAVATELJICA

Katja ROŽMAN, magistrica dietetike, zaposlena v Splošni bolnišnici Jesenice, kjer sestavlja uravnotežene jedilnike, nadzoruje delo priprave in izdaje hrane, sodeluje v multidisciplinarnem timu za obravnavo prekomerne hranjenosti in debelosti pri otrocih in je nosilka HACCP sistema.

 PROGRAM

1. SESTAVLJANJE OBROKOV – po načelu zdravega krožnika
 Pri posameznih obrokih je treba upoštevati, da prehrana sestoji iz raznovrstnih živil. Vsi obroki morajo vsebovati ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe v ugodnem razmerju, kar dosežemo s preprostim načinom razporejanja jedi na krožniku; model t. i. »zdravega krožnika«.

2. SPECIFIČNO ZDRUŽEVANJE ŽIVIL
– Maščobne kisline in antioksidanti
– Železo in vitamin C
– Vodotopni vitamini in prehranske vlaknine
– Kalcij in vitamin D
– Vitamin D in mononenasičene maščobe

Na delavnici bomo kuhali:
– brokolijevo juho s popečeno čičeriko
– pirino kašo z zelenjavo
– tunine polpete
– svežo paradižnikovo solato
– bučno čokoladno pecivo

Skupina je omejena na 15 udeležencev.

INFORMACIJE IN PRIJAVE

Kotizacija za udeleženca je 130 € neto (158,60 € z 22-% DDV) in vključuje predavanje in sodelovanje na kuharski delavnici.

Prijava