v sodelovanju z Osnovno šolo Vič vabimo na izobraževanje
KUHAMO ZA OTROKE
Polnovredna rastlinska prehrana
torek,29. junij 2021
predavanje in delavnica v živo 9.00–14.00 / spletno predavanje 9.00–11.00
Osnovna šola Vič, Abramova ulica 26, Ljubljana (parkiranje urejeno) / spletno predavanje prek platformeZoom
PREDAVATELJ
Klemen Lenasi – S preučevanjem prehrane, prehranskih navad in njihovih vplivov na telo je začel, ko je njegova hči pri osmih letih zbolela za diabetesom tipa 1 – z željo po čim manj invazivnem načinu uravnavanja sladkorja v njenem telesu in z željo po tem, da ji omogoči čim bolj neokrnjeno življenje in zdravje. Po preučevanju različnih študij in teorij je večino odgovorov in rešitev našel v dolgoletnih prizadevanjih strokovnjakov in raziskovalcev dr. Colina Campbella, dr. Esselstyna, dr. Mcdougalla, dr. Ornisha, dr. Barnarda in mnogih drugih. Z neštetimi poskusi zadovoljiti prefinjen in iskreno kritičen okus otroka, je počasi in včasih s težavo teorijo prenesel v prakso.
Trenutno se šola na univerzi Cornell za pridobitev certifikata Plant-Based Nutrition Certificate. Sicer pa je svoje delovne izkušnje nabiral na povsem drugih delovnih področjih. Več kot 20 let je deloval na IT področju; vodil in vzpostavil je uredništvo portala SIOL z novinarsko ekipo in oddelek za pomoč uporabnikom s klicnim centrom, bil direktor oddelka za pomoč uporabnikom, kasneje tehnični direktor in svetovalec uprave Voljatela.
PROGRAM
PREDAVANJE v živo ali prek Zooma, 9.00–11.00
– Zakaj jemo, kaj telo potrebuje in v katerih živilih se nahajajo določena hranila;
– Kako deluje presnova;
– Vpliv hrane na počutje in zdravje, kratkoročno in dolgoročno;
– Energijska gostota in vsebnost hranil;
– Miti in resnice o beljakovinah, maščobah in ogljikovih hidratih;
– Kaj je polnovredna rastlinska hrana;
– Prednosti in slabosti polnovredne rastlinske hrane;
– Sestava optimalnega jedilnika/recepta;
– Kako pripravljati polnovredno hrano rastlinskega izvora z minimalnim spreminjanjem prehranjevalnih navad in brez novih okusov, na katere bi se bilo treba navajati;
– Kako polnovredno rastlinsko hrano najlažje vključiti v vsakdanje življenje;