v sodelovanju z Osnovno šolo Vič vabimo na izobraževanje

KUHAMO ZA OTROKE

Polnovredna rastlinska prehrana


torek, 29. junij 2021
predavanje in delavnica v živo 9.00–14.00 / spletno predavanje 9.0011.00
Osnovna šola Vič, Abramova ulica 26, Ljubljana (parkiranje urejeno) / spletno predavanje prek platforme Zoom

 PREDAVATELJ

Klemen Lenasi S preučevanjem prehrane, prehranskih navad in njihovih vplivov na telo je začel, ko je njegova hči pri osmih letih zbolela za diabetesom tipa 1 – z željo po čim manj invazivnem načinu uravnavanja sladkorja v njenem telesu in z željo po tem, da ji omogoči čim bolj neokrnjeno življenje in zdravje. Po preučevanju različnih študij in teorij je večino odgovorov in rešitev našel v dolgoletnih prizadevanjih strokovnjakov in raziskovalcev dr. Colina Campbella, dr. Esselstyna, dr. Mcdougalla, dr. Ornisha, dr. Barnarda in mnogih drugih. Z neštetimi poskusi zadovoljiti prefinjen in iskreno kritičen okus otroka, je počasi in včasih s težavo teorijo prenesel v prakso.
Trenutno se šola na univerzi Cornell za pridobitev certifikata Plant-Based Nutrition Certificate. Sicer pa je svoje delovne izkušnje nabiral na povsem drugih delovnih področjih. Več kot 20 let je deloval na IT področju; vodil in vzpostavil je uredništvo portala SIOL z novinarsko ekipo in oddelek za pomoč uporabnikom s klicnim centrom, bil direktor oddelka za pomoč uporabnikom, kasneje tehnični direktor in svetovalec uprave Voljatela.

 PROGRAM

PREDAVANJE v živo ali prek Zooma, 9.0011.00
Zakaj jemo, kaj telo potrebuje in v katerih živilih se nahajajo določena hranila;
Kako deluje presnova;
Vpliv hrane na počutje in zdravje, kratkoročno in dolgoročno;
Energijska gostota in vsebnost hranil;
Miti in resnice o beljakovinah, maščobah in ogljikovih hidratih;
Kaj je polnovredna rastlinska hrana;
Prednosti in slabosti polnovredne rastlinske hrane;
Sestava optimalnega jedilnika/recepta;
Kako pripravljati polnovredno hrano rastlinskega izvora z minimalnim spreminjanjem prehranjevalnih navad in brez novih okusov, na katere bi se bilo treba navajati;
Kako polnovredno rastlinsko hrano najlažje vključiti v vsakdanje življenje;
Primerjava stroškovnikov.

DELAVNICA v živo, 11.0014.00
1. Priprava polnovrednega rastlinskega zajtrka, malice
izdelava humusa iz osnovnih živil, brez dodanih maščob
izdelava paštete iz semen in začimb, brez dodanih maščob
izdelava sojinega mleka iz sojinih zrn
izdelava sojine skute, primerne za osnovo pri pripravi različnih jedi
izdelava skutinega namaza iz sojine skute in začimb
fritata iz čičerikine moke in zelenjave
2. Priprava glavne jedi
črn fižol s polento ali (črnim/rdečim/polnozrnatim) rižem
lečina enolončnica (pira ali ječmen)
bulgur s čičeriko
čičerikin curry, črn ali rdeč riž
polnozrnati štruklji iz sojine skute, brez dodanih maščob
špinača s prekajenim tofujem
gurmanski fižol s polnozrnatimi testeninami (pasta fagioli)

Skupina v živo je omejena na 15 udeležencev!

INFORMACIJE IN PRIJAVE

Kotizacija za udeležbo na predavanju in delavnici v živo je 130 € neto (158,60 € z 22-% DDV).
Kotizacija za spletno predavanje je 50 € neto (61 € z 22-% DDV).

Prijava