v sodelovanju z Osnovno šolo Vič vabimo na izobraževanje
KUHAMO ZA OTROKE
Polnovredna rastlinska prehrana
torek, 29. junij 2021
predavanje in delavnica v živo 9.00–14.00 / spletno predavanje 9.00–11.00
Osnovna šola Vič, Abramova ulica 26, Ljubljana (parkiranje urejeno) / spletno predavanje prek platforme Zoom
PREDAVATELJ
Klemen Lenasi – S preučevanjem prehrane, prehranskih navad in njihovih vplivov na telo je začel, ko je njegova hči pri osmih letih zbolela za diabetesom tipa 1 – z željo po čim manj invazivnem načinu uravnavanja sladkorja v njenem telesu in z željo po tem, da ji omogoči čim bolj neokrnjeno življenje in zdravje. Po preučevanju različnih študij in teorij je večino odgovorov in rešitev našel v dolgoletnih prizadevanjih strokovnjakov in raziskovalcev dr. Colina Campbella, dr. Esselstyna, dr. Mcdougalla, dr. Ornisha, dr. Barnarda in mnogih drugih. Z neštetimi poskusi zadovoljiti prefinjen in iskreno kritičen okus otroka, je počasi in včasih s težavo teorijo prenesel v prakso.
Trenutno se šola na univerzi Cornell za pridobitev certifikata Plant-Based Nutrition Certificate. Sicer pa je svoje delovne izkušnje nabiral na povsem drugih delovnih področjih. Več kot 20 let je deloval na IT področju; vodil in vzpostavil je uredništvo portala SIOL z novinarsko ekipo in oddelek za pomoč uporabnikom s klicnim centrom, bil direktor oddelka za pomoč uporabnikom, kasneje tehnični direktor in svetovalec uprave Voljatela.
PROGRAM
PREDAVANJE v živo ali prek Zooma, 9.00–11.00
– Zakaj jemo, kaj telo potrebuje in v katerih živilih se nahajajo določena hranila;
– Kako deluje presnova;
– Vpliv hrane na počutje in zdravje, kratkoročno in dolgoročno;
– Energijska gostota in vsebnost hranil;
– Miti in resnice o beljakovinah, maščobah in ogljikovih hidratih;
– Kaj je polnovredna rastlinska hrana;
– Prednosti in slabosti polnovredne rastlinske hrane;
– Sestava optimalnega jedilnika/recepta;
– Kako pripravljati polnovredno hrano rastlinskega izvora z minimalnim spreminjanjem prehranjevalnih navad in brez novih okusov, na katere bi se bilo treba navajati;
– Kako polnovredno rastlinsko hrano najlažje vključiti v vsakdanje življenje;
– Primerjava stroškovnikov.
DELAVNICA v živo, 11.00–14.00
1. Priprava polnovrednega rastlinskega zajtrka, malice
– izdelava humusa iz osnovnih živil, brez dodanih maščob
– izdelava paštete iz semen in začimb, brez dodanih maščob
– izdelava sojinega mleka iz sojinih zrn
– izdelava sojine skute, primerne za osnovo pri pripravi različnih jedi
– izdelava skutinega namaza iz sojine skute in začimb
– fritata iz čičerikine moke in zelenjave
2. Priprava glavne jedi
– črn fižol s polento ali (črnim/rdečim/polnozrnatim) rižem
– lečina enolončnica (pira ali ječmen)
– bulgur s čičeriko
– čičerikin curry, črn ali rdeč riž
– polnozrnati štruklji iz sojine skute, brez dodanih maščob
– špinača s prekajenim tofujem
– gurmanski fižol s polnozrnatimi testeninami (pasta fagioli)
Skupina v živo je omejena na 15 udeležencev!
INFORMACIJE IN PRIJAVE
Kotizacija za udeležbo na predavanju in delavnici v živo je 130 € neto (158,60 € z 22-% DDV).
Kotizacija za spletno predavanje je 50 € neto (61 € z 22-% DDV).
Prijava