vodje šolske prehrane in kuharje v vrtcih in šolah vabimo na delavnico
KUHAMO ZA OTROKE – KUHAMO ZDRAVO S TOMAŽEM VOZLJEM
AKRILAMID IN TRANSMAŠČOBE
sreda, 28. avgust 2019, 9.00–12.30
Osnovna šola Vič, Abramova ulica 26, Ljubljana
Akrilamid se nahaja v hrani rastlinskega izvora, našli so ga v večini pečenih, ocvrtih in praženih živil z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Je genotoksičen in škodljivo vpliva na gensko zasnovo telesnih in zarodnih celic, povzroča lahko tudi dedne poškodbe genov in kromosomov.
Na delavnici vas bomo seznanili, kako lahko s pravilno obdelavo živil zmanjšamo količino akrilamida v naši prehrani oziroma se mu izognemo.
Del izobraževanja smo namenili tudi transmaščobam, ki predstavljajo visok dejavnik tveganja za razvoj različnih bolezni. Predstavili vam bomo, kaj so transmaščobe, kako nastajajo in kakšen je njihov vpliv na delo v kuhinji.
PREDAVATELJ
Tomaž VOZELJ, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije
PROGRAM
– Ukrepi za zmanjšanje akrilamida v jedeh in razumevanje živil.
– Praktični prikaz pečenja in cvrenja na nižjih temperaturah.
– Kaj so transmaščobne kisline in kako vplivajo na delo v kuhinji.
– Kje vse najdemo transmaščobne kisline in kako jih proizvedemo v kuhinji.
Skupina je omejena na 15 udeležencev.
INFORMACIJE IN PRIJAVE
Kotizacija za udeleženca je 130 € neto (158,60 € z 22-% DDV) invključuje predavanje in sodelovanje na kuharski delavnici.