vodje šolske prehrane in kuharje v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah vabimo na delavnico

KUHAMO ZA OTROKE

Kako lahko s hrano otroku pomagamo do dobrega imunskega sistema


torek, 30. junij 2020, 9.00–13.00
Center kulinarike in turizma KULT316, Prušnikova ulica 74, Ljubljana

Na otrokov imunski sistem vpliva veliko dejavnikov, predvsem stres in tesnoba, spanje, črevesna mikroflora in seveda prehrana.
Kuharji se zato pogosto sprašujejo, kako naj bodo obroki sestavljeni, da bi otroku pomagali pri krepitvi imunskega sistema. Odgovor je preprost; uravnoteženi obroki, pester izbor sezonskega sadja in zelenjave ter izbor živil s čim manj konzervansi, aditivi in sladkorji. To naj bodo osnovna vodila.
Na izobraževanju vam bosta strokovnjaka, vsak s svojega področja, predstavila, kaj sploh imunski sistem je in kateri so bistveni dejavniki za njegovo krepitev, v drugem delu pa bomo pripravili nekaj jedi, v katerih so potrebna hranila za dobro podporo otrokovemu imunskemu sistemu.

 PREDAVATELJA

dr. Irena HREN  Univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, klinična dietetičarka s 17-letnimi kliničnimi in raziskovalnimi izkušnjami v zdravstvu, zaposlena v Splošni bolnišnici Novo mesto. Je habilitirana predavateljica za področje »Prehrana in dietetika«. Svoje izkušnje predaja študentom dietetike, biotehničnih ved in kozmetike. Strokovnost, čut za delo z ljudmi in zanesljivost so vrline, zaradi katerih se ljudje radi zatečejo k njej po pomoč in nasvete.
Branko PODMENIK  V začetku devetdesetih let je bil med zagovorniki uporabe svežih zelišč in lokalnih živil , bil je mentor mnogim mladim kuharjem in učencem, je tudi dobitnik številnih priznanj na tekmovanjih doma in tujini, posamično in kot član slovenske kuharske reprezentance. Sodeloval je z mnogimi šolami v sklopu projekta »šolski vrt« in spodbujal mlade k uporabi lokalnega sadja in zelenjave. Zasnoval je in do leta 2019 tudi vodil Pivnico Union, ki je ena izmed uspešnejših gostinskih zgodb v slovenskem prostoru. Opredeljuje ga preprost in enostaven kuharski slog.

 PROGRAM

9.00–10.30
– Kako otrok razvije imunski sistem
– Prvih 1000 dni
– Čemu uravnotežena prehrana
– Kako sestavimo uravnotežen obrok
– Kaj so esencialna hranila
– Katera hranila podpirajo imunski sistem otrok
– Katera hranila obremenjujejo otrokov imunski sistem
– Katera živila so bogata z omega-3 maščobami in vitaminom C
– Vloga pro- in prebiotikov ter v katerih živilih jih najdemo
10.45–13.00 
– Delavnica: Primeri priprave različnih jedi za optimalen razvoj otrokovega imunskega sistema

Udeležence prosimo, da s seboj prinesejo kuharsko obleko in zaščitno masko.

Skupina je omejena na 15 udeležencev.

INFORMACIJE IN PRIJAVE

Kotizacija za udeleženca je 140 € neto (170,80 € z 22-% DDV) in vključuje predavanje in sodelovanje na kuharski delavnici.

Prijava