vodje šolske prehrane in kuharje v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah vabimo na interaktiven seminar
MEDICINSKO PREDPISANE DIETE IN HACCP V ŠOLSKI KUHINJI
ponedeljek, 27. junij 2022, 9.00–12.15
OŠ Vič, Abramova ulica 26, Ljubljana
Z nami bosta doc. dr. Evgen BENEDIK, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, klinični dietetik, in mag. Vesna VELJANOVSKI-GEREMIA, univ. dipl. inž. živilske tehnologije.
V prvem delu se bomo posvetili vplivu prehrane v prvih 8000 dneh življenja na preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni. Govorili bomo o ustreznem izvajanju medicinsko predpisanih diet, saj se z večjim omejevanjem nabora živil povečuje tveganje za pomanjkanje hranil in s tem za pojav kroničnih nenalezljivih bolezni.
V drugem delu bomo razložili osnove varne hrane, obvladovanje in izvajanje HACCP sistema s poudarkom na kritičnih kontrolnih točkah (KKT) in higiensko-tehničnih pogojih ter zakonodajnih zahtevah.
Ob koncu bodo udeleženci rešili še krajši test, na podlagi katerega bodo pridobili potrdilo o udeležbi in opravljenem preverjanju znanja s področja HACCP.
PROGRAM
9.00–10.15, doc. dr. EVGEN BENEDIK
MEDICINSKO PREDPISANE DIETE
– Prehrana v prvih 8000 dneh življenja – zakaj se o tem sploh pogovarjati?
– Kakšne so pasti izvajanja diet in katere so najpogostejše napake?
– Na kaj moramo biti pozorni pri izvajanju vseživljenjskih diet?
10.15–10.30 odmor
10.30–12.15, mag. Vesna VELJANOVSKI-GEREMIA
HACCP V KUHINJI
– Ali vemo, kaj jemo?
– HACCP od A do Ž in sprehod skozi kuhinjo
– Pogled skozi oči inšpektorja – kaj so minimalni tehnični pogoji za delo?
– Vse, kar morate vedeti, pa nočete vprašati – zakonodajni predpisi
– Preverjanje znanja